Vaak worden we gebeld door klanten met vlooienoverlast met de mededeling ‘we hebben van alles geprobeerd, spuitbussen, vlooiensprays, druppels enz. enz. echter zonder resultaat’.
In de herfst en winterperiode zien wij meer klanten met een vlooienplaag dan in de zomer. Vaak komen mensen ook maar moeilijk van vlooien af, en de meest gehoorde reactie is dan ook, ja het vlooienmiddel wat we gebruiken werkt niet.
De levenscyclus
Om vlooien te kunnen bestrijden is het allereerst belangrijk om te weten wat de levenscyclus is van een vlo. Deze levenscyclus bestaat uit vier delen:
Volwassen vlooien (1,5 – 6 mm) kunnen zich aan hun gastheer vasthechten dankzij uitsteeksels (setae) en haakjes. Voordat de vlo bloed zuigt, boort ze met haar monddelen een kanaal door de huid van haar gastheer en spuit ze speeksel in dat een anti-stollingsstof bevat. Het speeksel kan een allergische huidreactie veroorzaken. Na de eerste bloedinname maken vlooien een verandering in stofwisseling door waardoor ze regelmatig nieuwe bloedmaaltijden moeten krijgen om in leven te blijven (ze worden een obligaat parasiet). Een volwassen vrouwtje kan ongeveer 15 keer haar eigen lichaamsgewicht per dag aan bloed opzuigen. Na de paring kunnen vrouwtjes tot ongeveer 40 eieren per dag leggen.
Het eitje: De eitjes van een vlo zijn wit en ovaal en worden door de vrouwtjes op de vacht gelegd en rollen uiteindelijk op de grond. Na 2 tot 4 dagen komen de eitjes uit en heb je larven.
De Larven: Een larf is slechts een enkele millimeter lang en heeft de dikte van een haar. Zij zullen zich snel gaan verstoppen op donkere plekjes in kieren en naden. Een larf blijft in leven door het eten van onder ander uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich.
De Poppen: Poppen kunnen wel 1 jaar in leven blijven en zijn zeer sterk. Ze zijn bestand tegen vele invloeden van buitenaf. Een pop komt uit door trillingen waardoor je de volwassen vlo krijgt. Onder voor een pop gunstige omstandigheden kan de pop binnen 5 tot 7 dagen uitgroeien tot een vlo.
De jonge vlooien (in de afbeelding uit een cocon vrijgeprepareerd) blijven vaak in de cocon tot ze een gunstige prikkel (trigger) bespeuren, zoals een stijging van de omgevingstemperatuur of het gehalte in kooldioxide, trillingen of veranderingen in lichtpatronen. Dan kruipen ze binnen een paar seconden uit de cocon en gebruiken hun krachtige achterpoten om op hun gasheer te springen.
Hoe kom je er van af?
Heeft je huisdier last van vlooien dan moet je hem direct behandelen met de daarvoor geschikte vlooienmiddelen. Textiel dient gewassen te worden op ten minste 60 graden celcius (als het mogelijk is liever op 90 graden celcius). Naast je huisdier dien je ook de omgeving aan te pakken, hierbij helpen wij je graag!