Wanneer je met de hond in het bos door hoog gras hebt gelopen bestaat de kans dat je te maken krijgt met teken. Dit zijn hele kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Teken komen voor in zowel het binnen- als buitenland en vrijwel op alle mogelijke plaatsen in de natuur. In het bos, in het park, op de hei, in de duinen of in de tuin. Teken kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast in de huid. Dat valt vaak niet op omdat ze enorm klein zijn. Doordat een teek bloed zuigt, wordt de teek steeds iets groter en beter zichtbaar. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken en daarom is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te ontdekken en weg te halen. Controleer daarom dagelijks op tekenbeten als je in de natuur bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar houden vooral van warme plekken. Teken zijn geen reden om niet de natuur in te trekken, maar je kunt je natuurlijk wel zo goed mogelijk beschermen!
Bescherming tegen teken
De beste bescherming tegen teken is het voorkomen van een tekenbeet. Draag in de natuur daarom hoge (wandel)schoenen en bij voorkeur een lange broek. Een pet is handig voor op je hoofd. Vouw je broekspijp naar binnen en bindt hem af met het elastiek. Volg in een natuurgebied zoveel mogelijk de paden en vermijd plaatsen met hoog gras.
Een tekenbeet? Zo haal je de teek weg!
Gebruik geen ontsmettingsmiddelen voordat je de teek weghaalt. Pak de teek met een tekentang of pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Na het verwijderen van de teek, mag het beetwondje worden ontsmet. Tip: schrijf op wanneer en waar je precies gebeten bent. Zo kun je de plek in de gaten houden. Ontstaat er een rode kring, ga dan naar de huisarts.